Wednesday, September 27, 2017

cetek ILMU

Bismillah

Bila dah kahwin, baru kita sedar sebenarnya cetek ilmu, lebih - lebih lagi mengenai fiqh perkahwinan. Allahu. Benarlah, ilmu perlu digarap tak kira masa dan tak kira tempat. Belajar, belajar dan terus belajar. Terasa sedikit menyesal kerana tidak 'mustami' kelas fiqh perkahwinan ketika belajar dahulu.

'Ala kullin, suami banyak membantu memandangkan beliau sangat banyak ilmu yang boleh dikongsikan bersama.

Hakikatnya, kami berdua masih bertarung dan bermujahadah dalam menyempurnakan penulisan masters kami. Kami angkat bendera putih terlebih dahulu jika ada bertanya mengenai perkembangan masters kami. Astaghfirullah

Well, semoga kita semua sentiasa meletakkan diri dalam keadaan 'tercari-cari' ilmu dan hidayah Allah. InsyaAllah

Tuesday, July 18, 2017

from Miss to Mrs, alhamdulillah :)

   Bismillah

Alhamdulillah, alhamdulillah.

I recently got married on July 7, 2017
(070717)
Ini bermakna, hampir sudah dua minggu menjadi isteri kepada
  Muhammad 'Afif bin Rushami Zien.
Hai akhi!

Well, from single to married life, of course ada perbezaan antara keduanya.
Tanggungjawab ialah perkara yang paling terasa dan juga, hak kita terhadap seseorang.

InsyaAllah, masih baru untuk belajar dan akan terus belajar. Sebagai seorang isteri, anak, menantu, kakak, sepupu, anak saudara dan bakal ibu suatu hari nanti.

Mohon doakan kami sebagai pasangan suami isteri agar terus istiqamah dalam jalan yang diredhai Allah, di jalan dakwah ini. Kerana jalan dakwah kami bertemu~

"Dulu akhi ni jadi muroqib sementara je masa belajar di Jordan, sekarang sudah jadi muroqib selamanya dan hingga ke syurga, Ameeen"

hai orang sebelah

#gangsekalilafaz alhamdulillah
ootd
p/s : sorry if I'm being cheesy and,
 there's more to come

Wassalam

Tuesday, June 27, 2017

eid mubarak 1438H

Bismillah

Alhamdulillah, sekali lagi Allah beri nikmat kemenangan menyambut Aidilfitri.

Ya, tahu. Tak perlu diingatkan :p
*countingdays


Sedikit perkongsian gambar sekitar raya pertama dan raya kedua :)



model zalora, ariani, adeena, tudung ruffle :p

one happy family at home

fantastic 8





kakak bagi arahan kena dengar ya
Akhir sekali, jangan kita lupa pada yang telah tiada dan yang memerlukan. Kasih sayang perlu disebarkan dan dikongsikan bersama agar semua dapat merasainya. Selamat menyebarkan rahmah dan kasih sayang pada orang sekeliling.

Wednesday, May 31, 2017

sister emotional

Bismillah.


Ya Allah, sedihnya rasa hati setelah selesai membaca. Mungkin itu perasaan orang yang sedang dilemma untuk kahwin ke bagaimana? 

Saya baru sedar, Ramadan kali ini yang terakhir berstatuskan 'single' eh? Amin insyaAllah.

Perempuan, emotional sangat!

touched :')
Ketenangan hati itu yang paling mahal ketika sujud. Paling pantas untuk dihitung nilai kekhusyukan apabila sedang sujud. Makin banyak sujud, makin stabil emosi sepatutnya.

 So Nadirah, stay longer in sujood just to evaluate your mood and make this Ramadan the most valuable moment to do so. InsyaAllah, please please pray for me!

5 Ramadan 1438 H

Tuesday, April 18, 2017

bermakna

Bismillah

Kebelakangan ini, sahabat - sahabat yang saya kenal sejak terjebak dengan dakwah & tarbiah, ada beberapa orang yang mahu meluahkan perasaan rindu dan sayang (instagram, whatsapp mahupun facebook) Saya kira, mereka sudah cukup membuatkan diri ini tersenyum rasa terharu. Seriously, each of them means a lot to me.

Sejujurnya, perasaan rindu dan sayang terhadap akhawat ataupun ikhwan bukan ikhwah sangat dirasai setelah berada dalam jalan ini. 

Teringat peristiwa awal - awal berada di Jordan, tahun pertama di sana. Di kala masih 'kanak - kanak', masih ada perasaan tak senang dengan akhawat yang lain. Perasaan mudah terasa dengan orang, mudah tak suka dengan perangai pelik seseorang, mudah rasa tak puas hati dengan akhawat dan banyak lagi perasaan yang 'mudah' berlaku. Sebab sebelum menjadi 'akhawat Jordan', saya mudah untuk ada perasaan tak suka dengan orang tanpa sebab yang munasabah.

But, as time goes by, ada rehabilitation phase, ada masa untuk fikir apa sebenarnya yang sedang dilakukan di samping sentiasa mohon doa moga Allah jauhi penyakit hati terhadap orang lain, saya semakin 'okay' dengan banyak perkara. 

Pesanan dari salah seorang naqibah 
"Nad, awak kena fikir betul - betul pasal masalah awak dengan ukhti ni. Jauh lagi perjalanan awak dekat Jordan ni, Awak tak akan lari untuk berjumpa dengan dia, dalam usrah, daurah, meeting even di universiti."

Fatrah saya sedang dilemma masalah tersebut, of course la, bila kita ada masalah dengan seseorang, kita akan sedaya mungkin untuk lari daripada berjumpa dengan dia. Nak dijadikan cerita, kami usrahmate. Ya Allah, setiap kali pergi usrah menggigil, tangan sejuk dan rasa hendak menangis. Untuk memberi respon dalam usrah pun takut-takut. Takut kalau terlepas cakap dengan emosi, nanti tiba - tiba meletup ataupun menangis.

Hampir dua semester juga saya cuba untuk berfikir dan selesaikan masalah kami. Alhamdulillah, tak perlu selesaikan face-to-face, Allah berikan saya kekuatan untuk terus melakukan aktiviti harian seperti biasa dan melupakan masalah tersebut. Kini kami bersahabat baik, ukhuwah semanis gula gitu. Senang bukan? :)

Sekarang, saya cuba untuk memaknai apa itu ukhuwah yang sebenar, ukhuwah kerana Allah. Jika saya mengatakan saya sayang awak sebagai seorang ukhti, I really mean it!

Ikhlas dari hati, rindu. Antara sebab tsabat, ada akhawat yang sentiasa menguatkan, ada akhawat yang sudi untuk 'merepek' bersama, ada seperti "Apa-apa, roger. Ana sentiasa ada untuk enti." :p
Begitulah, bersama akhawat, lain sikit. Tak tahu untuk terangkan bagaimana. 


mukhayyam khandaq

GMJ


Charity Run 5km 
raya 2014 


akhawat Perak

peneman setia jogging di padang Yarmouk

jaulahmates UK SPAIN
AJK Wacana IKRAM
jaulahmates mesir dulu 
syuramates




jaulahmates - egypt


AJK Haflah Khirrijat akhawat

AJK Winter Gathering

AJK Pertandingan Hafazan MUJ

akhawatsss

AJK MUJ

katibahmates

gambar mahal ni :)
Nampak macam indah belaka jika lihat pada gambar? hehs
Normalnya, ada juga indah dan pahit dalam berukhuwah. Apa yang pasti, moga saya, anda, kita dan mereka akan berukhuwah sehingga ke syurga. Ameen

Ukhuwah is a very lovely word. Hence, it does have a lovely meaningUkhuwah means a bond or relationship. Fillah means for the sake of Allah. When we do ukhuwah, we do it just to find His blessings

Thursday, April 13, 2017

Lord, I need you, I trust you

Bismillah

Asking for a
Sign from you
Cause I’m so
Broke inside
I’m feeling lost
This world has me so confused

All these nights
I’m praying I
Can be the one
That you guide
Ya Rabb I pray you
Keep me safe
From walking off the path astray

I need you, I trust you
My love is just for you
My Lord I will never
Put anything above you

I need you,
I trust you
I can't do without you
My Lord I will never
Put anything above you

I know that you can hear me
The thoughts in my mind and the words that I whisper
I know you're here with me
But I still end up in sin
And I wish that I didn’t
Oh Lord forgive me
I messed around when I knew much better
This world can break a heart in two
And now that I know this I’ll never leave you

If I ever leave this path, don’t let me go
Don’t let me live a life that's void of you' Lord
It’s hard to go on when so many have fallen
So Lord won’t you send down all of your blessings

Oh oh, Rabbi I know
You bring back those who seek you Lord
I’m trying everyday to be the one
That will have your love even when I go

Someone said to me once
How If I’ve sinned as much
As the ocean you’d still forgive
Like it was never done

I remember what I used to be
A lost soul that just couldn’t see
I drowned in my own misery
But then you pulled me out and I became free

Now I’m always keeping an eye on my prayers and
Staying with friends that remind me of greater
Working on goals that will benefit me later
And keeping my eyes away from all strangers

When one day I am gone
And life will carry on
I pray you bring me close to you
Cause that's all I ever needed from you

All along I knew you’re watching me
And It’s the only thing that's given me hope
No one else can take your place
No one cares as much as you

All along I knew you're watching me
And It’s the only thing given me hope
No one else can take your place
No one cares as much as you


كَذَٰلِكَ لِنَصۡرِفَ عَنۡهُ ٱلسُّوٓءَ وَٱلۡفَحۡشَآءَۚ إِنَّهُۥ مِنۡ عِبَادِنَا ٱلۡمُخۡلَصِينَ ٢٤

Saturday, February 25, 2017

making my way

Bismillah

Menghitung hari bagi perjalanan yang tidak pasti.
Makin ditimpa pelbagai masalah.
Allah, Allah, Allah.

Masalah bukan untuk dibiarkan. tetapi perlu bertindak untuk diselesaikan.
Perjalanan yang penuh liku, tetap perlu diteruskan untuk mencapai kemanisan di akhirnya.
Andai ditakdirkan tersungkur di tengah jalan, atau makinberputus asa untuk meneruskan,
moga ada yang sanggup membantu.

.......................................................................................................................................................

Making my way downtown
Walking past
Faces pass
And I'm home bound.

Staring blankly ahead
Just making my way
Making a way
Through the crowd



Wednesday, November 30, 2016

Malu

Bismillah.

Moga hari hari kita sentiasa dirahmati oleh Allah azza wajalla.

Kebelakangan ini, ada perkara yang sering bermain di fikiran bilamana segala perkara atau peristiwa yang lepas, tiba - tiba muncul kembali dalam keadaan yang tidak disangka sangka. Perasaan yang paling tidak seronok atau menarik, perkara tersebut related dengan hal lepas. Jahiliyah dahulu kala. 😞

Seolah olah mahu menghilamgkan diri dari berjumpa atau berada di situasi tersebut lagi. Oh no, malu!

Well, kenapa perlu malu sebenarnya?

Sepatutnya patut lebih malu dengan Allah kan?
Terhadap dosa dosa yang menggunung tinggi. Ni tak, malu berhadapan dengan kebenaran atau realiti di depan mata. Astaghfirullah.

Tapi tidak mengapa, malu tanda hati kita masih ada iman. Iman yang menggerakkan kita untuk terus kuat dan menghadapi realiti tersebut walaupun agak sukar untuk ditelan.

Nak lari jauh jauh?
Tidak perlu, cuma perlu tenang dan berdoa.

Moga segala aib dan perkara yang memalukan yang lepas, Allah tutup dan pelihara sehingga akhirat kelak. Ameeen.


susah dan senang.

Bismillah.

Apa yang susahnya?
Susah untuk #moveon?
Susah untuk berkata yang benar?
Susah untuk ditegur?
Susah untuk bertindak?

Banyak yang susah, apa yang senang?

Senang sangat untuk diam.
Senang sangat untuk futur.
Senang sangat untuk jadi tak rajin.
Senang sangat untuk menipu.
Senang sangat untuk buat perkara dosa.

Astaghfirullah.




Wednesday, October 12, 2016

#random

In the Name of Allah.
As the same as the title above, I admit and I really miss how things used to be in Jordan.

Usrahmates (with le Arabs), katibahmates (we did qiyam together during ramadhan), daurah (HQ IM Jordan, IM Irbid) and participated in a mukhayyam together with katibahmates.

Sincerely, from the bottom of my heart or maybe from the core of my soul, RINDU.

.........................................................................................

Aren't you tired?
I really wish other people could see there is a better way.

That's what I want to ask people I meet who are so busy, the people who are doing it all.

"Don't you want to stop now?"
 I know the answer because I was the crazy-busy too.

"Do it all, run yourself into the ground girl!"

I was tired and somehow, I wanted to stop.

"Yes, of course I'm a human. Even the actual place to have an absolute rest is in Jannah insyaAllah, but still..."

Once I did end my quest to do it all, and began my busy boycott, I realised while I was chasing it all, making sure I didn't miss a single thing, I was missing the most important things. >.<

"Sorry, what was it?"

Well, many times I have been judged badly because I go here and there.
"Am I a chipsmore?"

O Allah, I seek your forgiveness.
Wallahul Musta'an